Pôstna výzva „NÁVRAT 40“

Blíži sa Veľký pôst, v ktorom chceme mladým ponúknuť možnosť duchovného sprevádzania celým pôstnym obdobím, pod názvom NÁVRAT 40.

Je to určené pre mladých od 14 rokov. Základom NÁVRATu 40 je záväzok ku každodennej modlitbe, k skutkom zameraným na askézu a sebazápor a putovanie celým obdobím v stabilnej skupine, ktorá sa raz v týždni stretáva a zdieľa. Zároveň budú mladým ponúknuté týždenne aj vzory biblických postáv, pričom jednotlivé výzvy i postavy sú špeciálne určené pre ženy a špeciálne pre mužov.

Pre lepšie pochopenie aktivity, ponúkam prehľad pilierov s ich opisom, na ktorých NÁVRAT 40 stojí:

  1. Modlitba – Každý deň si vyhradiť čas na modlitbu (min. 30. min, ktorý si skupinka po spoločnej dohode môže ešte navýšiť), ktorý pozostáva z modlitby Časoslova/Ježišovej modlitby/Stíšenia + modlitby s Božím slovom a rozjímaním (tohto roku sa bude postupovať čítaniami z knihy Genezis, ako sú predpísané na večierni/Liturgii VPD v pôste). Zamyslenia k čítaniam budú pripravovať vladyka Milan, o. Ľuboš Pavlišinovič, o. Karol Knap, sestra Simeona a Martina Diheneščíková.
  2. Askéza – Okrem každodennej modlitby sú mladí pozvaní rozhodnúť sa na celé obdobie NÁVRATu 40 pre skutky zamerané na sebazápor, striedmosť a askézu (zvlášť pripravené pre chlapcov a zvlášť pre dievčatá) a aj týmto spôsobom budovať svoj duchovný život a charakter.
  3. Spoločenstvo (bratstvo/sesterstvo) – Každý, kto sa rozhodne zapojiť do výzvy, bude súčasťou jednej zo skupiniek (5 – 7 členné), ktoré sa budú na týždennej báze stretávať, vzájomne sa zdieľať o tom, ako sa im darí, resp. v čom sa im nedarí a takto byť pre seba navzájom povzbudením a aj posilou. Zdieľanie v skupinke je dobrovoľné. Každá skupinka bude mať svojho vedúceho, ktorý ju bude viesť podľa presného manuálu. Skupinky budú zvlášť chlapčenské a zvlášť dievčenské a tvorené podľa vekových kategórii. Mladí sa budú môcť prihlásiť aj ako partia a takto vytvoriť jednu skupinku, ktorej pridelíme vedúceho resp. animátor môže vytvoriť okolo seba skupinku mladých (napr. z farnosti), ktorej bude vedúci on.
  4. Výnimočnosť mužskej a ženskej identity – Všetky aktivity budú špeciálne vytvorené zvlášť pre chlapcov a zvlášť pre dievčatá. Takto budú vytvárané aj jednotlivé skupinky (mužské/ženské), ktoré budú mať svojho (mužského/ženského) vedúceho.
  5. Vzory Biblických postáv – Počas NÁVRATU 40 ponúkneme 7 biblických postáv (mužské/ženské), ktoré budú mladých svojím charakterom povzbudzovať a inšpirovať. Postavy sú vybraté z knihy Genezis (okrem posledných dvoch), ktorou sa bude počas NÁVRATU prechádzať.

Na NÁVRAT 40 sa môžu mladí prihlásiť prostredníctvom elektronického formulára. Ten nájdete aj na našej stránke,

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdIPqmFqNs55cVEDpm6izQbzcf7d7E9ReuYqIkaTNEuK0lZaA/viewform

pričom prvým krokom vo formulári je pomenovať dôvod, prečo chcem absolvovať NÁVRAT 40. Prihlásiť sa môžu mladí individuálne, v spoločenstve viacerých (2 – 7 ľudí), alebo ako celá skupina s animátorom, ktorý bude jej vedúci.

NÁVRAT 40 začne stretnutím sa jednotlivých skupín na Syropôstnu nedeľu (14.2.), resp. Nedeľu o vyhnaní z raja – aj kvôli tomu je aktivita pomenovaná Návrat, aby sa poukázalo, že Pôst je svätý čas, ktorý nás navracia do raja.

Viac informácií a všetko potrebné pre prihlásenie nájdete na našej vynovenej stránke www.aetos.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *