SV. SPOVEĎ pre Veľkou Nocou

V tomto týždni sme boli zvyknutí pripraviť sa na Veľkonočné sviatky svätou spoveďou. Žiaľ v tomto mimoriadnom čase, nebude možné vysluhovať sviatosť zmierenia obvyklým spôsobom (viacerí kňazi spolu a naraz). Možnosť obsiahnuť odpustenie hriechov preto môžeme následovným spôsobom:

A/ Osobná spoveď pri kňazovi – Pristúpiť k sviatosti zmierenia v našom chráme je takisto možné, ale po telefonickom dohodnutí termínu u mňa (mobil 0911 711 288) pevná linka 056 6492 505. Po sv. spovedi Vám hneď podám aj sv. prijímanie. Je možné si takto vymedziť čas sv. spovede pre celú rodinu.

B/ Spoveď a pomazanie chorých – všetci, ktorí sa obávajú prísť k individuálnej spovedi do chrámu, chorí a starší (po telefonickom dohovore) môžem prísť k Vám domov a udelím im aj sviatosť pomazania chorých a Eucharistie. Prosím, aby ste zavolali na tieto čísla (mobil 0911 711 288) pevná linka 056 6492 505. Je samozrejmosťou volať v prípadoch: ťažko chorý.

C/ Dokonalá ľútosť – „Tam, kde by sa jednotliví veriaci nachádzali v bolestnej nemožnosti prijať sviatostnú pomoc, nech sa pripomenie, že dokonalá ľútosť, vychádzajúca z lásky k Bohu, milovanému nadovšetko, vyjadrená v úprimnej prosbe o odpustenie (takej, akú je v danom okamihu penitent schopný vyjadriť) a ktorú doprevádza dôrazné rozhodnutie pristúpiť k sviatostnej spovedi, keď to bude možné, dosahuje odpustenie hriechov, a to aj smrteľných (por. Katechizmus Katolíckej Cirkvi, č. 1452).“ Vysvetlenie k dokonalej ľútosti: Katechizmus Katolíckej cirkvi hovorí (KKC): „Keď ľútosť pochádza z lásky k Bohu milovanému nadovšetko, volá sa «dokonalá» (je to ľútosť z lásky voči Bohu, nie ľútosť zo strachu pred trestom). Takáto ľútosť odpúšťa všedné hriechy; dosiahne aj odpustenie ťažkých hriechov, ak zahŕňa pevné predsavzatie pristúpiť k sviatostnej spovedi, len čo to bude možné.“ (teda po skončení pandémie). Teda máme úprimne oľutovať všetky svoje hriechy s úmyslom (ten je dôležitý) mať na zreteli nekonečnú (dokonalú) Božiu lásku, ktorá je hlavným motívom našej ľútosti. Na prvom mieste teda: „ľutujem preto, že Boh, ktorého milujem, ma ako prvý nekonečne miluje a ja som napriek tomu aj tak páchal hriechy. Veľmi to ľutujem, Pane, odpusť mi.“ Teda na prvom mieste nie je strach z večného zatratenia, ktoré mi hrozí (to je iba nedokonalá ľútosť, tá nestačí k získaniu plnomocných odpustkov). Dokonalú ľútosť si treba vzbudzovať každý deň. Aj keby kňaz k nám nemohol prísť, a sme v nebezpečenstve smrti, dokonalou ľútosťou máme hriechy odpustené!!! Ak pandémia pominie je potrebné napriek tejto dokonalej ľútosti hriechy vyznať vo svätej spovedi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *