Christos raždajetsja!

Naše staré známe, ale nemilé príslovie hovorí: ,,Marec, poberaj sa starec“. Bohužiaľ je nám teraz dosť blízke už v druhom roku zúriacej a stále nekončiacej pandémie, ktorá si neustále poberá starších a slabších z nášho okolia, susedstva či rodinného kruhu. Keď na nich pomyslíme alebo pozrieme na veci, ktoré bežne používali vynárajú sa nám mnohé spomienky. Neraz sa neubránime slzám, ťažobe či povzdychom.

Povedzte, ako túto realitu posledných mesiacov odložíme do komory, stodoly či pivnice? Ako okolo seba navodíme pravú vianočnú atmosféru pokoja, šťastia a lásky pre seba a našich najbližších s ktorými zamýšľame prežiť sviatky?

Zamyslením sa nad realitou, ktorá sprevádzala príchod Božieho Syna na tento svet zistíme, že tiež nebola oveľa priaznivejšia. Chudoba, maštaľ, seno, zvieratá, útek pred hrozbou Herodesa nesvedčia o prepychu ani o hodovaní a už vôbec nie o bezstarostnom živote. Pokračujúc v tomto myslení človek už potom ani nevie či bol vôbec Kristov príchod potrebný.

Kristus, práve naopak, svojím príchodom je najjasnejším svetlom na konci každého tunela. Svetlom, ktoré rozplýva každú temnotu. Teplom, ktoré zahreje každého dúfajúceho v neho. Dokonalým zdrojom najväčšej lásky. Je stopercentnou vakcínou proti večnej smrti.

Možností je veľa. Záleží iba na nás, ktorú si vyberieme ako istý otec, ktorý si tesne pred Vianocami v najväčšom hračkárstve v meste pýtal ten najdrahší darček, ktorým by synovi nahradil to, že s ním celý rok nebol. Predavačka ho prekvapila odpoveďou: ,,Tak to vás sklamem, ale taký drahý darček tu nedržíme“. V Biblii si to najkrajšie uvedomil starček Simeon, keď dostal do náručia dieťatko Ježiška a vyhlásil: Teraz už ma Pane môžeš pokojne prepustiť z tohto života v pokoji, lebo moje oči videli tvoju slávu, ktorú si pripravil pred tvárou všetkých národov. Svetlo na osvietenie pohanov a slávu Izraela tvojho ľudu. Hľadajme, teda, aj my v tomto čase ten najväčší dar svetu a Božie kráľovstvo a všetko ostatné dostaneme navyše.

Pokojné a milostiplné sviatky Vám praje, vyprosuje a žehná

o. Peter Kolesár s rodinou, farár našej gréckokatolíckej farnosti

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *